Puutuoteala toipumassa vauhdikkaasti taantuman seurauksista

Työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskuksen tiedote

Taantuma tuntui merkittävästi puutalojen ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistuksen toimialalla. Liikevaihdon pudotus oli jopa 30 prosenttia ja nettoinvestoinnit laskivat vuonna 2009 kolmasosaan aiemmasta. Ala on kuitenkin toipumassa lamasta nopeasti ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Näin todetaan TEM Toimialapalvelun 11.11.2010 Helsingissä julkaisemassa puutalojen ja rakennuspuusepäntuotteiden valmistuksen toimialaraportissa.

Puutuotteilla on ympäristön ja ilmaston kannalta kilpailuetua verrattuna uusiutumattomia luonnonvaroja käyttäviin materiaaleihin. Näiden etujen hyödyntäminen edellyttää tuotekehityspanostuksia toimialan yrityksiltä. Rakennuspuusepäntuotteiden valmistajien kasvumahdollisuus on asiakkaiden ja kuluttajien tarpeita palvelevissa puutuotteissa ja niihin liittyvissä palveluissa.

Puutalojen valmistuksessa liikevaihto vuonna 2009 oli 585 miljoonaa euroa. Ala työllisti noin 4 000 ihmistä. Alan kannattavuus laski ja oli käyttökatteella mitattuna 5,2 %, omavaraisuusaste oli 21 %. Alan vienti on riippuvainen hirsitalojen viennistä. Potentiaalisin kasvualue on Venäjä ja perinteinen vientialue Keski-Eurooppa.

Muiden rakennuspuusepän tuotteiden valmistuksen liikevaihto vuonna 2009 oli 746 miljoonaa euroa. Ala työllisti noin 6 500 ihmistä. Alan kannattavuus laski ja oli käyttökatteella mitattuna 5,9 %. Omavaraisuusaste (mediaani) oli 34 %. Rakennuspuusepäntuotteiden valmistajien kasvumahdollisuus on asiakkaiden ja kuluttajien tarpeita palvelevissa puutuotteissa ja niihin liitettävissä palveluissa.

Muiden rakennuspuusepäntuotteiden bruttoarvo vuonna 2009 oli 1,4 miljardia euroa. Viennin osuus oli 264 miljoonaa euroa. Alan nettoinvestoinnit vuonna 2009 olivat 22 miljoonaa euroa, mikä on vain kolmannes aikaisemmasta. Vuonna 2009 alan yritysten poistot olivat investointeja suuremmat. Kuluvana vuonna alan bruttoarvo kuitenkin jo kasvaa, ja myös investoinnit ovat lähteneet käyntiin.

Lisätiedot
toimialapäällikkö Pasi Loukasmäki, Kainuun ELY-keskus, puh. 044 362 5888
tai pasi.loukasmaki(at)ely-keskus.fi

neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, puh. 050 040 5459 tai esa.tikkanen(at)tem.fi

Alkuperäinen artikkeli

AvainlippuTranSeoSYVLKetju.fiFirmakauppa.fi
I wish to be contacted

I wish to be contacted

Select location and leave your number or email address, and we'll contact you!

Yhteydenottopyyntö EN