Omistajanvaihdoksen myyttejä murtamassa

Uudellamaalla on noin 30 000 pk-yrittäjää, jotka pohtivat yrityksensä omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana. Miten heidät tavoittaa? Miten pohdinta muuttuisi toiminnaksi? Tämä on keskeisin kysymys Uudenmaan omistajanvaihdoshankkeessa.

Merkittävään rooliin nousee viestintä. Haastattelimme niin omistajanvaihdoksia tehneitä kuin sitä suunnittelevia yrittäjiä sekä asiantuntijoita, jotka työkseen auttavat omistajanvaihdosten toteuttamisessa. Näiden haastattelujen pohjalta tiivistyi viisi myyttiä, joita omistajanvaihdoksiin liitetään. Päätimme rakentaa viestintäkampanjan näiden myyttien purkamisen ympärille. Jos yrittäjän mielessä nämä myytit ovat osittainkin totta, ei omistajanvaihdos todennäköisesti tule onnistumaan.

Löytämämme omistajanvaihdoksen myytit ovat:

 1. Olen yrittäjä, en omistaja
  Tämä myytti pitää sisällään ajatuksen siitä, että ennen kuin yrittäjä pystyy myymään yrityksensä, hänen on pystyttävä tarkastelemaan ja kehittämään sitä omistajan näkökulmasta. Yrittäjän on siirrettävä osaaminen ja arvo omien korviensa välistä yritykseen.

 

 1. Ei ole mitään myytävää
  Jokaisessa yrityksessä on jotain myytävää. Ostaja haluaa ostaa tulevaisuuden tuottoja, ei historiaa. Yrityksessä oleva osaaminen on dokumentoitava, sopimukset toimittajien ja asiakkaiden kanssa on löydyttävä dokumentoituina. Mitä selkeämpi liiketoimintastrategia ja uskottavat suunnitelmat yrityksestä löytyvät, sitä helpompi ostajan on luottaa yrityksen tulevaisuuteen.

 

 1. Kukaan ei haluaisi ostaa
  Kannattaville yrityksille löytyy ennen pitkää ostaja. On hyvin todennäköistä, että ostajaa ei löydy, jos myyjä pitää myyntiaikeensa salaisina. Tässä on havaittavissa hyvin paljon aiheetonta kainostelua ja arkuutta. Yrityksen myynti on normaali askel yrityksen elinkaarella, eikä siinä ole mitään hävettävää tai pelättävää että laittaa yrityksen julkisesti myyntiin ja käyttää apuna alan ammattilaisia. Jokainen yritys vaihtaa omistajaa ennen pitkää.

 

 1. Olen korvaamaton yrityksessäni
  Jos yritys on omistajalleen tärkeä, tulisi hänen kaikin tavoin pyrkiä tekemään itsestään tarpeeton. Prosessit ja toimintatavat on dokumentoitava, avainhenkilöstön osaaminen ja liiketoiminnan erilaiset riskit on tunnistettava ja niiden varalle tehtävä varautumissuunnitelma. Tällaista yritystä voi johtaa rauhallisemmin mielin ja se on myös huomattavasti helpommin myytävissä.

 

 1. Ei ole vielä aika
  Vaikka yrityksen myynti ei olisi juuri nyt ajankohtainen, kannattaa yritys laittaa myyntikuntoon. Dokumentoi päätökset, pidä hyvää sopimushallintoa. Tee liiketoimintastrategia ja budjetti kirjallisesti, päivitä niitä tarpeen mukaan. Laadi ennusteet taloudelliselle kehitykselle ja seuraa niitä, kirjallisesti. Luo henkilöstöstrategia ja kehityspolut henkilöstölle. Delegoi vastuuta henkilöstölle.  Myyntikuntoista yritystä on ilo johtaa ja kun tulee aika omistajanvaihdokselle, ostaja löytyy hyvin todennäköisesti helpommin ja yrityksen arvo on helppo osoittaa.

 

Teemme myyttien pohjalle rakennettua viestintää pääosin digitaalisissa medioissa kohdennettuna Uudenmaan ikääntyville yrittäjille. Viestinnän lisäksi tarjolla on webinaareja, koulutusta ja tilaisuuksia. Kampanjaan voi tutustua verkkosivulla  Omistajanvaihdosten Myytinmurtajat (yrittajat.fi) ja liittyä hankkeen Facebook-ryhmään (1) Vauhtia omistajanvaihdoksiin – Uusimaa | Facebook

 

Arto Kämppi
Suomen Yrittäjät
Projektipäällikkö, Uudenmaan ov-hanke

 

Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.

Jag vill bli kontaktad

Jag vill bli kontaktad

Välj plats och lämna ditt nummer eller e-postadress och vi kontaktar dig!

Yhteydenottopyyntö SV