Omistajanvaihdosfoorumi on parhaita eurooppalaisia käytäntöjä

Omistajanvaihdosfoorumi osoittautui yhdeksi esimerkiksi parhaista eurooppalaisista käytännöistä pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa selvityksessä ov-foorumi on mukana yhteensä 15 parhaan tapauksen esittelyssä. Esimerkit valittiin yhteensä 29 ehdotuksesta, joita saatiin 17 eri maasta. Muiden maiden hyviä käytäntöjä ovat mm. omistajanvaihdosviikko ja yliopiston valmennusohjelma Belgiasta, Itävallan kauppakamarien tarjoamat omistajanvaihdospalvelut ja Slovenian sähköinen kauppapaikka ulkomaisten ostajien houkuttelemiseksi. Toinen parhaiden käytäntöjen joukkoon Suomesta pääsyt esimerkki on omistajanvaihdosbarometri, jota parhaillaan toteutetaan neljättä kertaa.

Pienten yritysten omistajanvaihdosten ekosysteemien kokonaisvertailussa Suomi arvioitiin niukasti ensimmäiseksi. Mielenkiintoinen havainto on, että omistajanvaihdosfoorumiamme vastaava valtakunnallinen yhteistyöryhmä löytyy vain kahdesta muusta maasta, mutta juuri nämä kolme maata muodostavat vertailun kolmen kärjen. Tulosta voidaan tulkita niin, että suurimmalle osalle vertailussa mukana olleita maita omistajanvaihdosteeman keskeisten valtakunnallisten toimijoiden yhteistyön käynnistäminen ja kehittäminen voisivat olla merkittävä askel kohti nykyistä paremmin toimivaa omistajanvaihdosten ekosysteemiä ja kasvuyrittäjyyden edistämistä.

Esimerkkien kokoaminen parhaista käytännöistä ja ekosysteemien vertailu kiinnittävät huomiota tarpeeseen jatkaa ja vahvistaa eri maiden omistajanvaihdosasiantuntijoiden välistä keskustelua. Hyviä käytäntöjä löytyy ja niitä voidaan soveltaa, vaikka toiminta- ja säädösympäristöjen erilaisuus tekevätkin suoran kopioinnin haasteelliseksi. Suomalainen omistajanvaihdosten ekosysteemi pärjää nyt hyvin kansainvälisessä vertailussa, mutta joissain maissa ponnistellaan jatkuvasti tilanteen parantamiseksi. Ja näitä ponnisteluja meidänkin on hyvä jatkaa pysyäksemme mitalisijoilla myös tulevaisuudessa.

Taustaa selvityksestä
Alkuvuodesta 2021 Seinäjoen ammattikorkeakoulu kartoitti EU-maiden parhaita käytäntöjä pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi. Samalla koottiin tietoja eri maiden omistajanvaihdosten edistämisen rakenteista, palveluista ja säädösympäristöstä. Selvityksen tulokset ovat nyt käytettävissä suomalaisen omistajanvaihdosten ja kasvuyrittäjyyden kehittämisessä (urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021062339725).

Juha Tall, TKI-asiantuntija
Elina Varamäki, vararehtori
Anmari Viljamaa, yliopettaja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.

Suomen Vahvimmat - PlatinaAvainlippu
TranSeoSYVLKetju.fiPerustayritys.fiFirmakauppa.fi
Jag vill bli kontaktad

Jag vill bli kontaktad

Välj plats och lämna ditt nummer eller e-postadress och vi kontaktar dig!

Yhteydenottopyyntö SV